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LEGAL OPINION 

 
Querist: Hotel & Restaurant Association (Western India)                                     … Ex-Parte 
 

Brief Facts 
 
1.1 Hotel & Restaurant Association (Western India) (hereinafter referred to as the ‘querist’) is an 

Association of hotels and restaurants in Western India. Its members include smaller Hotels up to 5-

Star Deluxe categories. The querist assists in promotions & operations of any hotel and restaurant 

and/or members, in providing information on various aspects such as applicability of laws, tax 

matters, labour, liaison with the tourist department, foreign exchange & import licensing, among 

other legal and policy matters. 

 
1.2 The querist has shown us a copy of Notice dated 09.01.2024 sent by the GST Authority to one of the 

querist’s members vide which the member has been alleged to have generated less number of e-

invoices or not generated e-invoices and is hence, defying the intent of implementation of invoices 

through e-invoicing under Rule 48(4) of the Central Goods and Services Tax Rules, 2017 (hereinafter 

referred to as ‘the CGST Rules, 2017’).  We are informed that such notices have been received by 

several member. Accordingly, querist has approached us seeking our opinion on the validity of such 

notices and other issues relating to e-invoicing. 

 
1.3 We have perused the email note and the notice shown to us. For all practical purposes, the same 

shall be treated as part and parcel of the present opinion. The present opinion is for internal 

circulation purposes only.  

 
Discussion 

 
2.1 Central Goods and Services Tax Act, 2017 (hereinafter referred to as ‘the CGST Act’) has come into 

effect from 01.07.2017. Chapter III of the said Act provides for levy and collection of GST. Section 7 

of the CGST Act provides for the scope of supply. It is, inter alia, provided that “supply” includes: (a) 

all forms of supply of goods or services or both such as sale, transfer, barter, exchange, license, rental, 

lease or disposal made or agreed to be made for a consideration by a person in the course or 

furtherance of business;  

(b) import of services for a consideration whether or not in the course or furtherance of business; (c) 

the activities specified in Schedule I, made or agreed to be made without a consideration; and 
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(d) the activities to be treated as supply of goods or supply of services as referred to in Schedule II. 

Clause (d) has, now, with effect from 01.02.2019, rechristened as new sub-section (1A). 

 
2.2 Section 9 is the charging section. It provides for levy of tax called the CGST on all intra-state supplies 

of goods or services or both and at such rates, as may be notified by the Government on the 

recommendations of the Council and collected in such manner as may be prescribed and shall be paid 

by the taxable person. 

 

2.3 Section 15 provides for the value of supply. It provides that value of supply of goods or services or 

both shall be the transaction value, which is the price actually paid or payable for said supply of goods 

and services or both. 

 

2.4 Section 31 provides for issuance of tax invoice or a bill of supply for every supply of goods or services 

or both. It is necessary for a person supplying goods or services or both to issue invoice. The type of 

invoice to be issued depends upon the category of registered person making the supply.  

 

2.5 Chapter VI of the CGST Rules, 2017 provides for Tax Invoice, Credit and Debit Notes. Rule 46 of the 

CGST Rules, 2017 provides for the particulars that are to be mentioned in an invoice. Relevant portion 

of Rule 46 reads as thus: 

 

“Rule 46. Tax invoice.- 
 
Subject to rule 54, a tax invoice referred to in section 31 shall be issued by the registered person 
containing the following particulars, namely,- 
 

(a) name, address and Goods and Services Tax Identification Number of the supplier; 

(b) a consecutive serial number not exceeding sixteen characters, in one or multiple series, containing 

alphabets or numerals or special characters- hyphen or dash and slash symbolised as "-'' and "/" 

respectively, and any combination thereof, unique for a financial year; 

(c) date of its issue; 

(d) name, address and Goods and Services Tax Identification Number or Unique Identity Number, if 

registered, of the recipient; 

(e) name and address of the recipient and the address of delivery, along with the name of the State 

and its code, if such recipient is un-registered and where the value of the taxable supply is fifty 

thousand rupees or more; 
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(f) name and address of the recipient and the address of delivery, along with the name of the State 

and its code, if such recipient is un-registered and where the value of the taxable supply is less than 

fifty thousand rupees and the recipient requests that such details be recorded in the tax invoice  

(g) Harmonised System of Nomenclature code for goods or services; 

(h) description of goods or services; 

(i) quantity in case of goods and unit or Unique Quantity Code thereof; 

(j) total value of supply of goods or services or both; 

(k) taxable value of the supply of goods or services or both taking into account discount or abatement, 

if any; 

(l) rate of tax (central tax, State tax, integrated tax, Union territory tax or cess ); 

(m) amount of tax charged in respect of taxable goods or services (central tax, State tax, integrated 

tax, Union territory tax or cess ); 

(n) place of supply along with the name of the State, in the case of a supply in the course of inter-State 

trade or commerce; 

(o) address of delivery where the same is different from the place of supply; 

(p) whether the tax is payable on reverse charge basis; and 

(q) signature or digital signature of the supplier or his authorised representative; and 

(r) Quick Response code, having embedded Invoice Reference Number (IRN) in it, in case invoice has 

been issued in the manner prescribed under sub-rule (4) of rule 48]. 

(s) a declaration as below, that invoice is not required to be issued in the manner specified under sub-

rule (4) of rule 48, in all cases where an invoice is issued, other than in the manner so specified under 

the said sub-rule (4) of rule 48, by the taxpayer having aggregate turnover in any preceding financial 

year from 2017-18 onwards more than the aggregate turnover as notified under the said sub-rule (4) 

of rule 48- 

"I/We hereby declare that though our aggregate turnover in any preceding financial year from 2017-

18 onwards is more than the aggregate turnover notified under sub-rule (4) of rule 48, we are not 

required to prepare an invoice in terms of the provisions of the said sub-rule.” 

 
2.6 From the above it can be seen that Rule 46 of the CGST Rules, 2017 provides for the particulars that 

are to be mentioned in a tax invoice. It is worthwhile to note that under the GST law, there is no 

format prescribed for an invoice. Therefore, the assessee is free to choose the form of the invoice 

subject to the particulars mentioned under Rule 46 of the CGST Rules, 2017.  
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2.7 Rule 47 of the CGST Rules, 2017 provides for the time limit for issuing tax invoice. Rule 48 of the CGST 

Rules, 2017 provides the manner of issuing tax invoice. Thus, it can be seen that Rule 48 is a 

procedural provision. Rule 48(4) provides for an exception which states that an invoice shall be 

prepared by the Government, on the recommendations of the Council, by including such particulars 

contained in FORM GST INV-01 after obtaining an Invoice Reference Number by uploading 

information contained therein on the GST Portal in such manner and subject to such conditions and 

restrictions as may be specified in the notification. 

 

2.8 Accordingly, Notification No. 70/2019-CT dated 13.12.2019 effective from 01.04.2020 was issued. 

The Government on the recommendations of the Council has notified that a registered person, whose 

aggregate turnover in a financial year exceeds Rs. 100 crore, as a class of registered person who shall 

prepare invoice in terms of Rule 48(4) in respect of supply of goods or services or both to a registered 

person. The said Notification has been superseded by Notification No. 13/2020-Central Tax dated 

21.03.2020. Notification No. 13/2020-CT dated 21.03.2020 has been amended vide various amending 

Notifications and vide recent Notification No. 10/2023-CT dated 10.05.2023, the hitherto turnover 

threshold has been reduced to Rs. 5 crore for applicability of e-invoicing with effect from 01.08.2023. 

 

Our Opinion 
 

3.1 In view of the above, the querist has raised the following queries for our opinion. Our opinion is as 

under: 

 
(a) Whether the transaction between hotel owners or restaurant owners and their customer would 

constitute a B2B transaction? 

 
Ans: On perusal of the Notification dated 21.03.2020, it is seen that the said Notification will apply only in 

respect of supply of goods or services or both to a registered person. Thus, it is evident that if the 

goods or services or both are supplied to an unregistered person, the conditions mentioned in the 

Notification dated 21.03.2020 will not apply. For this purpose, we may refer to Notification No. 

14/2020-CT dated 21.03.2020 as amended by Notification No. 71/2020-CT dated 30.09.2020. This 

Notification provides that an invoice will be issued by a registered person whose aggregate turnover 

for any preceding financial year from 2017-18 onwards exceeds Rs. 500 crore to an unregistered 

person (hereinafter referred to as ‘B2C invoice’) shall have a Dynamic Quick Response (QR) code. 
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 Thus, it is evident that the Government itself has recognized B2B supply and B2C supply on a different 

footing. Thus, Notification dated 21.03.2020 amended vide Notification No. 10/2023-CT dated 

 

 10.05.2023 will apply only in the case of B2B transaction i.e., where the supplies are made by one 

registered person to another registered person. In other words, where the customer provides it GST 

registered address and GST registration number, irrespective of the fact whether credit is available 

or not, such supply would be considered as B2B transaction. 

 

 Thus, if in case the transaction is between the hotel/restaurant and a registered person/entity then 

such transaction will be B2B supply. However, if in case the transaction is between the 

hotel/restaurant and an unregistered person/entity then such transaction will be B2C supply.  

We may refer to Clarification on E-invoices under GST issued by Director General of Taxpayer Services 

(CBIC) updated as on November 2023. 

 
(b) Whether the Notification cited in the attached notice is now applicable to hotels and restaurants with 

turnover above 5 crores? 

 

Ans: The threshold limit for E-invoicing has been reduced to annual aggregate turnover of Rs 5 crore with 

effect from 01.08.2023 as per Notification No. 10/2023-CT dated 10.05.2023. As per Section 2(6) of 

the CGST Act, “aggregate turnover” means the aggregate value of all taxable supplies (excluding the 

value of inward supplies on which tax is payable by a person on reverse charge basis), exempt 

supplies, exports of goods or services or both and inter-State supplies of persons having the same 

Permanent Account Number, to be computed on all India basis but excludes central tax, state tax, 

Union territory tax, integrated tax and cess. Therefore, on basis of the said notification, if the annual 

aggregate turnover of a hotel or a restaurant is Rs 5 crore then the respective hotel or restaurant will 

have to generate e-invoices in case of B2B supply. 

 

(c) The usual practice is that corporate customers end up taking invoices from the hotels and the other 

customers who are individuals do not take any invoice. Therefore, would it be correct to say that the 

requirement for E-invoice would trigger only when an invoice is passed on to a corporate customer? 

 

Ans: As discussed in response to Queary (a), Notification dated 21.03.2020 relating to generation of e-

invoices is applicable to registered person who supplies goods or services or both to another 

registered person. If the goods or services or both are supplied to an unregistered person, the 

conditions mentioned in the Notification dated 21.03.2020 will not apply. Therefore, the requirement 
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of e-invoice will only be triggered when an invoice is passed on to a corporate customer, i.e., a 

registered person under GST. 

 

(d) In that case what is the procedure to be adopted? 

 

Ans: The hotels/restaurants having annual aggregate turnover of Rs 5 crore who are required to generate 

e-invoice in case of B2B supply, is to do so by uploading all the B2B invoices to the Invoice Registration 

Portal (IRP). The IRP generates and returns a unique Invoice Reference Number (IRN), digitally signed 

e-invoice and QR code to the user. Then, invoice can be issued to the receiver along with QR code. 

 

(e) Assuming that members have not yet started issuing the invoices, what kind of reply can be given to 

the department. 

 

Ans: A reply can be filed to the Department based on the answer to the above queries.  

  
(f) Whether in case a Restaurant charged GST @ 5 % and the turnover in the preceding year has been 

over Rs 5 Cr, is there a requirement to issue E Invoice to a registered person, if so demanded? 

 

Ans: As per Notification dated 21.03.2020 amended vide Notification No. 10/2023-CT dated 10.05.2023, 

it is it is mandatory for registered persons that have an annual aggregate turnover of over Rs. 5 crore 

in any previous financial year to implement e-invoicing. Therefore, if in case a restaurant charged GST 

@ 5 % and the turnover in the preceding year has been over Rs 5 Cr, it is required to issue e-invoice 

to a registered person to whom it has supplied goods or services or both. 
 

The above notification, as explained above, refers to aggregate turnover in a financial year. It does 

not provide that aggregate turnover should be relating to previous financial year. The Notification 

will be applicable if aggregate turnover exceeds prescribed threshold in any financial year. Thus, if 

the at exceeds Rs 5 crore  

 

in any of the financial year preceding 01.08.2023, such hotel/member would be required to follow 

the process of e-invoicing. 

 
Advised Accordingly  

 
Bharat Raichandani 

Advocate 
 

Partner 
UBR Legal 
Advocates 

Place: Mumbai / Date: 31.01.2024 
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